Składniki
2 opakowania papieru ryżowego150 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
100 g ryżu
100 g brązowych pieczarek
1 cebula
2 łyżki oleju
1 marchew
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu ostrygowego
1 łyżeczka cukru palmowego
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
olej do głębokiego smażenia
sól, pieprz
Przygotowanie
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy mięso mielone z cebulą,
następnie dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki, startą marchew, sos
sojowy i dusimy kilka minut pod przykryciem.
W tym czasie gotujemy ryż na sypko, odcedzamy i lekko
studzimy.
Farsz odparowujemy, dodajemy sos ostrygowy i cukier, smażymy
przez chwilę. Studzimy, dodajemy ryż, posiekaną natkę, dokładnie mieszamy
wszystkie składniki. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Papier ryżowy moczymy w wodzie (pojedynczo). Na każdy
układamy farsz i zawijamy tak jak krokiety.
Smażymy na głębokim tłuszczu. Podajemy z ulubionym sosem
orientalnym.
Takiej wersji sajgonek jeszcze nie jadłam, pycha!!!
OdpowiedzUsuń