Składniki
1 kg podudzi z kurczaka200 g brązowych pieczarek
3 cebule
1 łyżka soli
1 łyżka mielonej słodkiej papryki
1/2 łyżki pieprzu mielonego
1 łyżeczka suszonego czosnku
70 ml oleju
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka suszonego lubczyku
2 łyżki sambal oelek
Przygotowanie
Udka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Wszystkie przyprawy wraz z olejem, mieszamy.
Pieczarki kroimy na plasterki, cebule w piórka.
Mięso, przyprawy, sambal oelek, cebule i pieczarki mieszamy.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Pieczemy pod przykryciem 20 min w temperaturze 180°C (góra, dół), następnie
10 min bez przykrycia (termoobieg).
całkiem ciekawy przepis, jednak raczej nie sądzę aby w ciągu pół godzny udka upiekły się. myślę że potrzebny jest dłuższy czas pieczenia
OdpowiedzUsuńDziękujemy ;) Jeśli chodzi o czas, to dla podudzi wystarczy, tym bardziej że pod koniec pieczenia włączamy termoobieg. Dla udek wystarczy 35 min z termoobiegiem ;)
UsuńPałki wyglądają apetycznie i jeszcze ta przypieczona skórka ;)
OdpowiedzUsuń