sobota, 18 marca 2017

Ciasto z kaszy manny (bez pieczenia)

Takie ciacha nam na rękę...słodkie i smaczne ;) i szybkie ;)







Składniki

1 duże opakowanie herbatników
1 l mleka
200 g masła
30 g cukru waniliowego
1 szklanka kaszy manny
1/2 szklanki cukru (wg upodobań)
250 ml dżemu (ulubionego-u nas wiśniowy)
1 łyżka żelatyny

 

 

Przygotowanie

 
Do mleka wrzucamy posiekane masło, cukier waniliowy oraz cukier. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień, dodajemy kaszę i gotujemy do zgęstnienia.

Na blaszce rozkładamy herbatniki, wylewamy kaszę, przykrywamy warstwą ciastek. Wstawiamy do lodówki.


Dżem rozprowadzamy w wodzie (500 ml) dodajemy żelatynę wymieszaną w zimnej wodzie, podgrzewamy i lekko studzimy. Wylewamy na ciasto, przekładamy do lodówki.

5 komentarzy: