Składniki
1 duże opakowanie herbatników1 l mleka
200 g masła
30 g cukru waniliowego
1 szklanka kaszy manny
1/2 szklanki cukru (wg upodobań)
250 ml dżemu (ulubionego-u nas wiśniowy)
1 łyżka żelatyny
Przygotowanie
Do mleka wrzucamy posiekane masło, cukier waniliowy oraz
cukier. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień, dodajemy kaszę i gotujemy do
zgęstnienia.
Na blaszce rozkładamy herbatniki, wylewamy kaszę,
przykrywamy warstwą ciastek. Wstawiamy do lodówki.
Dżem rozprowadzamy w wodzie (500 ml) dodajemy żelatynę wymieszaną w
zimnej wodzie, podgrzewamy i lekko studzimy. Wylewamy na ciasto, przekładamy do
lodówki.
Fajny przepis - po niedzieli spróbuję. dzieki
OdpowiedzUsuńPyszne i piękne :)
OdpowiedzUsuńCudne ciasto :)
OdpowiedzUsuńSpróbuję
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Uwielbiam tę muzyczkę tu. Od razu przypominasz mi, że jedzenie to celebracja ... Plus te pyszne przepisy. Inspirujesz!
OdpowiedzUsuń