sobota, 18 marca 2017

Zupa jabłkowa z makaronem

Zamarzył nam się obiad na słodko, więc padło na jabłka ;)








Składniki

3 duże słodkie jabłka
1 kora cynamonu
200 g ulubionego makaronu
1 goździk
100 ml syropu jabłkowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
cukier
mielony cynamon

 

 

Przygotowanie

Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu.

Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, przekładamy do garnka.
Do jabłek dodajemy korę cynamonu, goździk, syrop jabłkowy, zalewamy zimną wodą (1,2 l), zagotowujemy i zmniejszamy płomień.
Gotujemy 20 min, po czym dodajemy rozrobioną w zimnej wodzie mąkę ziemniaczaną.
Zupę zagęszczamy, podgrzewając ją kilka minut.
Do smaku doprawiamy cukrem i mielonym cynamonem.

Na głęboki talerz wykładamy makaron, zalewamy zupą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz