Ziemniaczany placek z szynką
Kochamy tradycyjne placki ziemniaczane. Kartofle w tej wersji też smakują wybornie.
Składniki
-
750 g
ziemniaków
-
1 duża
cebula
-
2 ząbki
czosnku
-
pół
pęczka dymki ze szczypiorkiem
-
200 g
szynki gotowanej
-
półtora
łyżki mąki
-
2 jajka
-
sól
-
biały pieprz
-
starty
parmezan
Przygotowanie
Obrałem ziemniaki, starłem na tarce o grubych oczkach. Obrałem
cebulę i czok, drobno posiekałem. Dymkę ze szczypiorem pokroiłem w
cienkie krążki. Szynkę pokroiłem w paski, lekko podsmażyłem na łyżce
oleju. Wszystkie składniki wymieszałem w misce z mąką, jajkami, solą i
białym pieprzem. Na patelni rozgrzałem 2 łyżki oleju, wlałem masę
ziemniaczaną, wyrównałem ją.
Placek smażyłem (ok. 15 minut) , aż spód się zrumienił. Dobrze ścięty
placek odwróciłem na drugą stronę, zsuwając go delikatnie na talerz,
przykryłem drugim i ponownie zsunąłem na patelnię, dodałem resztę oleju,
smażyłem dalej ok. 15 minut na małym ogniu.
Zdjąłem patelnię z ognia i pozostawiłem w niej placek na ok. 10 minut. Posypałem go startym parmezanem. Podałem na gorąco.
Podobny placek robiła i dalej robi moja babcia :)
OdpowiedzUsuńPodobny do baby :D
OdpowiedzUsuńBardzo ;)
Usuń