sobota, 18 marca 2017

Ziemniaczany placek z szynką

Kochamy tradycyjne placki ziemniaczane. Kartofle w tej wersji też smakują wybornie. 








Składniki

  • 750 g ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół pęczka dymki ze szczypiorkiem
  • 200 g szynki gotowanej
  • półtora łyżki mąki
  • 2 jajka
  • sól
  • biały pieprz
  • starty parmezan

     

     

    Przygotowanie

    Obrałem ziemniaki, starłem na tarce o grubych oczkach. Obrałem cebulę i czok, drobno posiekałem. Dymkę ze szczypiorem pokroiłem w cienkie krążki. Szynkę pokroiłem w paski, lekko podsmażyłem na łyżce oleju. Wszystkie składniki wymieszałem w misce z mąką, jajkami, solą i białym pieprzem. Na patelni rozgrzałem 2 łyżki oleju, wlałem masę ziemniaczaną, wyrównałem ją.
    Placek smażyłem (ok. 15 minut) , aż spód się zrumienił. Dobrze ścięty placek odwróciłem na drugą stronę, zsuwając go delikatnie na talerz, przykryłem drugim i ponownie zsunąłem na patelnię, dodałem resztę oleju, smażyłem dalej ok. 15 minut na małym ogniu.
    Zdjąłem patelnię z ognia i pozostawiłem w niej placek na ok. 10 minut. Posypałem go startym parmezanem. Podałem na gorąco.

3 komentarze: