Barszcz biało-szczawiowy
Udane połączenie dwóch zup, szczawiowej z białym barszczem 
Składniki
- 
                        
                                                                200 g 
wędzonego boczku                                                    
                    
- 
                        
                                                                masło                                                    
                    
- 
                        
                                                                cebula                                                    
                    
- 
                        
                                                                4 ziemniaki                                                    
                    
- 
                        
                                                                1 marchewka                                                    
                    
- 
                        
                                                                półtora l
 bulionu warzywnego                                                    
                    
- 
                        
                                                                2 białe 
kiełbasy                                                    
                    
- 
                        
                                                                liść laurowy                                                    
                    
- 
                        
                                                                ziarenko
 ziela angielskiego                                                    
                    
- 
                        
                                                                słoiczek
 siekanego szczawiu                                                    
                    
- 
                        
                                                                zakwas 
na barszcz biały z butelki                                              
      
                    
- 
                        
                                                                ząbek 
czosnku                                                    
                    
- 
                        
                                                                śmietana
 kremówka                                                    
                    
- 
                        
                                                                sól                                                    
                    
- 
                        
                                                                pieprz                                                    
                    
- 
                        
                                                                koperek                                                    
                    
- 
                        
                                                                6 jajek 
 ugotowanych na twardo                                                  
  
 
 
Przygotowanie
 Rozgrzałem w garnku 2 łyżki masła, wrzuciłem pokrojony w paski 
boczek, chwilę smażyłem. Dołożyłem posiekaną cebulę, lekko zrumieniłem, 
dodałem pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę, mieszając smażyłem 
kilka minut. Całość zalałem bulionem, włożyłem białą kiełbasę, liść 
laurowy i ziele, gotowałem na małym ogniu, aby kiełbasy nie popękały.
 Po ok.  25 minut wyjąłem je i odłożyłem. Do zupy dodałem szczaw , ok. 
1/3 butelki białego barszczu i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, 
gotowałem jeszcze  5 minut.
 Na koniec dodałem pokrojoną w plasterki białą kiełbasę, zabieliłem 
śmietaną, przyprawiłem solą i pieprzem, przed podaniem wymieszałem ze 
sporą ilością posiekanego koperku. Każdą porcję udekorowałem połówkami 
jajka ugotowanego na twardo.
 
 
 
          
      
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Rewelacyjna zupka, bardzo apetycznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńDziękujemy :*
Usuń