Barszcz biało-szczawiowy
Udane połączenie dwóch zup, szczawiowej z białym barszczem
Składniki
-
200 g
wędzonego boczku
-
masło
-
cebula
-
4 ziemniaki
-
1 marchewka
-
półtora l
bulionu warzywnego
-
2 białe
kiełbasy
-
liść laurowy
-
ziarenko
ziela angielskiego
-
słoiczek
siekanego szczawiu
-
zakwas
na barszcz biały z butelki
-
ząbek
czosnku
-
śmietana
kremówka
-
sól
-
pieprz
-
koperek
-
6 jajek
ugotowanych na twardo
Przygotowanie
Rozgrzałem w garnku 2 łyżki masła, wrzuciłem pokrojony w paski
boczek, chwilę smażyłem. Dołożyłem posiekaną cebulę, lekko zrumieniłem,
dodałem pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę, mieszając smażyłem
kilka minut. Całość zalałem bulionem, włożyłem białą kiełbasę, liść
laurowy i ziele, gotowałem na małym ogniu, aby kiełbasy nie popękały.
Po ok. 25 minut wyjąłem je i odłożyłem. Do zupy dodałem szczaw , ok.
1/3 butelki białego barszczu i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku,
gotowałem jeszcze 5 minut.
Na koniec dodałem pokrojoną w plasterki białą kiełbasę, zabieliłem
śmietaną, przyprawiłem solą i pieprzem, przed podaniem wymieszałem ze
sporą ilością posiekanego koperku. Każdą porcję udekorowałem połówkami
jajka ugotowanego na twardo.
Rewelacyjna zupka, bardzo apetycznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńDziękujemy :*
Usuń