Składniki
200 g ryżu500 g filetów z kurczaka
1 cebula
6 ogórków konserwowych
1 papryka czerwona
1 mała puszka kukurydzy
200 g startego sera żółtego
1 łyżka przyprawy gyros
3 łyżki oleju rzepakowego
Sos:
4 łyżki ketchupu
3 łyżki majonezu
100 ml słodkiej śmietany 18%
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
Przygotowanie
Ryż gotujemy troszkę krócej niż w przepisie zawartym na
opakowaniu. Odcedzamy i studzimy.
Mięso kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu z
dodatkiem przyprawy. Dodajemy posiekaną cebulę, chwilę razem smażymy.
Ryż, mięso wraz z olejem, starty ser, osączoną z zalewy
kukurydzę, pokrojoną w kostkę paprykę i ogórki oraz starty ser mieszamy razem,
przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Majonez, ketchup, śmietanę, przeciśnięty przez praskę
czosnek i paprykę dokładnie łączymy, polewamy ryż.
Całość pieczemy 25 minut w temperaturze 190°C.
mniam!
OdpowiedzUsuń