wtorek, 14 lutego 2017

Zapiekanka ryżowa z kurczakiem

Czas na relaks przy gotowaniu. Gotujemy ryż, w tym samym czasie przygotowujemy resztę.Potem do piekarnika i samo się robi. No samo się nie zje, ale zniknie w oka mgnieniu, to pewne ;)








Składniki

200 g ryżu
500 g filetów z kurczaka
1 cebula
6 ogórków konserwowych
1 papryka czerwona
1 mała puszka kukurydzy
200 g startego sera żółtego
1 łyżka przyprawy gyros
3 łyżki oleju rzepakowego
Sos:
4 łyżki ketchupu
3 łyżki majonezu
100 ml słodkiej śmietany 18%
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki

 

 

Przygotowanie

 
Ryż gotujemy troszkę krócej niż w przepisie zawartym na opakowaniu. Odcedzamy i studzimy.

Mięso kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu z dodatkiem przyprawy. Dodajemy posiekaną cebulę, chwilę razem smażymy.

Ryż, mięso wraz z olejem, starty ser, osączoną z zalewy kukurydzę, pokrojoną w kostkę paprykę i ogórki oraz starty ser mieszamy razem, przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Majonez, ketchup, śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek i paprykę dokładnie łączymy, polewamy ryż.

Całość pieczemy 25 minut w temperaturze 190°C.

1 komentarz: