wtorek, 3 stycznia 2017

Sałatka Primavera

Troszkę wiosny zimą. W sezonie dodajemy świeże zielone szparagi (obrane gotujemy ok. 1o minut w wodzie z solą i kostką cukru . 







Składniki

  • mała główka sałaty frisee
  • 3 serca karczochów (ze słoika)
  • 6 jaj przepiórczych
  • 6 pomidorków czereśniowych
  • 1 marchewka
  • zielone szparagi ( ze słoika )
  • gruszka z octu
  • kiełki słonecznika
  • szczypiorek
  • pęczek rzodkiewki
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • cukier

     

     

    Przygotowanie

      Główkę sałaty podzieliłem na liście, umyłem je i wysuszyłem. Serca karczochów pokroiłem na połówki, pomarańcze obrałem ze skóry, podzieliłem na cząstki.
    Ugotowałem przepiórcze jajka, obrałem je i przekroiłem na pół. Pomidorki również przekroiłem na połówki. Obraną marchewkę starłem na długie, cienkie wiórki. Osączyłem z zalewy szparagi. Gruszkę pokroiłem na cienkie plasterki. Rzodkiewki umyłem i pokroiłem również w cienkie plasterki. Obrałem awokado, pokroiłem na mniejsze kawałki.
    Na półmisku ułożyłem kilka liści sałaty, na nich szparagi, pomidorki, cząstki pomarańczy, połówki jajek, rzodkiewkę, znowu kilak liści sałaty i karczochy, plastry gruszki, kiełki słonecznika , awokado. Na wierzchu ułożyłem wiórki marchewki. Całość polałem sosem francuskim : dwie łyżki soku z cytryny wymieszałem z solą, pieprzem i z pół łyżeczki cukru , aż wszystko się rozpuściło. Powoli dolewałem oliwę z oliwek ( 5 łyżek ), ciągle mieszałem. Dodałem 2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku.

2 komentarze: