piątek, 30 grudnia 2016

Zimowa zupa

Zdecydowanie opowiadamy się za brukselką, w każdej formie. 









Składniki

300 g brukselki
1 jabłko granny smith
1 pietruszka
1 marchew
50 g kaszy jęczmiennej
1,5 l bulionu warzywnego
2 ząbki czosnku
2 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
natka pietruszki
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka lubczyku
olej
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Marchew, seler i pietruszkę kroimy w kostkę.
Brukselkę oczyszczamy i kroimy na pół.
W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy czosnek i smażymy około minuty. Dodajemy warzywa i pokrojone w kostkę jabłko (bez skóry). Dodajemy zioła i opłukaną kaszę. Dusimy na małym ogniu 5 min, często mieszając.
Następnie wlewamy gorący bulion i gotujemy ok. 25 min.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

2 komentarze: