Sałatka Primavera
Troszkę wiosny zimą.
W sezonie dodajemy świeże zielone szparagi (obrane gotujemy ok. 1o minut w wodzie z solą i kostką cukru .
Składniki
-
mała
główka sałaty frisee
-
3 serca
karczochów (ze słoika)
-
6 jaj
przepiórczych
-
6
pomidorków czereśniowych
-
1 marchewka
-
zielone
szparagi ( ze słoika )
-
gruszka z
octu
-
kiełki
słonecznika
-
szczypiorek
-
pęczek
rzodkiewki
-
oliwa z
oliwek
-
sok z
cytryny
-
sól
-
pieprz
-
cukier
Przygotowanie
Główkę sałaty podzieliłem na liście, umyłem je i wysuszyłem.
Serca karczochów pokroiłem na połówki, pomarańcze obrałem ze skóry,
podzieliłem na cząstki.
Ugotowałem przepiórcze jajka, obrałem je i przekroiłem na pół. Pomidorki
również przekroiłem na połówki. Obraną marchewkę starłem na długie,
cienkie wiórki. Osączyłem z zalewy szparagi. Gruszkę pokroiłem na
cienkie plasterki. Rzodkiewki umyłem i pokroiłem również w cienkie
plasterki. Obrałem awokado, pokroiłem na mniejsze kawałki.
Na półmisku ułożyłem kilka liści sałaty, na nich szparagi, pomidorki,
cząstki pomarańczy, połówki jajek, rzodkiewkę, znowu kilak liści sałaty
i karczochy, plastry gruszki, kiełki słonecznika , awokado. Na wierzchu
ułożyłem wiórki marchewki. Całość polałem sosem francuskim : dwie łyżki
soku z cytryny wymieszałem z solą, pieprzem i z pół łyżeczki cukru ,
aż wszystko się rozpuściło. Powoli dolewałem oliwę z oliwek ( 5 łyżek ),
ciągle mieszałem. Dodałem 2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku.
Cudowna, smaczna, zdrowa .... :)
OdpowiedzUsuńChodzą za nami smaki wiosny
Usuń