środa, 4 stycznia 2017

Woda z kumkwatem

Kumkwaty należą do tych mniej znanych u nas cytrusów. Powszechne są natomiast w krajach śródziemnomorskich, azjatyckich oraz na terenie obu Ameryk. Bardzo wyróżniają się na tle innych owoców cytrusowych, właśnie dlatego, że pokrywa jest miękka skórka o bogatym, bardzo słodkim smaku, która jest całkowicie jadalna. To czyni kumkwaty wyrafinowanym dodatkiem do wielu potraw. Znakomicie nadają się jako dodatek do sałatek, surówek itp dań. My wykorzystaliśmy właśnie w ten sposób. Schłodzona smakuje wybornie.






Składniki

200 g owoców kumkwat
1,5 l wrzątku

Przygotowanie

  Owoce sparzamy, dokładnie czyścimy, osuszamy.

Następnie kroimy na plasterki (5 mm), przekładamy do dzbanka.

Całość zalewamy wrzątkiem, odstawiamy do ostudzenia.

Przekładamy do lodówki na godzinę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz