piątek, 16 grudnia 2016

Mięsna zapiekanka pod ziemniaczaną pierzynką

Obżarstwo grzechem głównym ponoć. Skoro księża mogą nie tylko pod względem fizycznym, to dlaczemu My nie możemy raz na jakiś czas? I stało się. Zjeść i zasnąć :D bo to trza przetrawić ;) 









Składniki

500 g ziemniaków
2 łyżki śmietany
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1 cebula
2 łyżki oleju
250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka oregano
100 g kabanosów wieprzowych
4 pieczarki
2 ząbki czosnku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
50 g sera cheddar
szczypiorek
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości, odcedzamy, dodajemy śmietanę i gałkę muszkatołową. Tłuczemy na gładko.

Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy mięso mielone, pokrojony w 5 mm kawałki kabanos, posiekane pieczarki. Po 5 min dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, koncentrat pomidorowy, smażymy jeszcze chwilę. Dokładnie ze sobą mieszamy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

W naczyniach żaroodpornych (takich na jedną osobę), na dnie układamy farsz. Na wierzchu układamy warstwę z ziemniaków, posypujemy startym serem, zapiekamy 20 min w 180°C. Posypujemy szczypiorkiem.

2 komentarze: