Składniki
2 łyżki oliwy z oliwek1 marchew
1 mała cebula
1 czerwona papryka
1 papryka zielona
1 pomidor
1/2 łyżeczki mielonego kminku
1/3 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
2 puszki ciecierzycy
2 średniej wielkości cukinie
1,2 l bulionu drobiowego
sól, pieprz
Przygotowanie
Oliwę rozgrzewamy w garnku na średnim ogniu. Marchew kroimy
na półtalatki, cebulę siekamy i smażymy 3-4 min. Następnie dodajemy obranego ze
skóry pomidora, pokrojonego w kostkę, papryki drobno pokrojone, kminek, kurkumę
i pieprz cayenne. Chwilę razem smażymy, cały czas mieszając.
Następnie dodajemy osączoną z zalewy, ciecierzycę, pokrojoną
cukinię i zalewamy bulionem. Na dużym ogniu doprowadzamy do wrzenia, płomień
zmniejszamy i gotujemy bez przykrycia 15 min. Do smaku doprawiamy solą oraz
pieprzem. Możemy lekko skropić oliwą z oliwek.
Pysznie kolorowa zupa :) Dzięki za wspólny, Błyskawiczny Piątek!
OdpowiedzUsuńMy również dziękujemy i ciepło pozdrawiamy ;)
UsuńPyszna zupka :) Uwielbiam ciecierzycę.
OdpowiedzUsuńDziękujemy ;)
UsuńWspaniała zupka :-)
OdpowiedzUsuńDziękujemy ;)
Usuń