piątek, 16 grudnia 2016

Zupa z ciecierzycy

Aromatyczna zupa z ciecierzycy. Pstryk! i gotowa ;)








Składniki

2 łyżki oliwy z oliwek
1 marchew
1 mała cebula
1 czerwona papryka
1 papryka zielona
1 pomidor
1/2 łyżeczki mielonego kminku
1/3 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
2 puszki ciecierzycy
2 średniej wielkości cukinie
1,2 l bulionu drobiowego
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Oliwę rozgrzewamy w garnku na średnim ogniu. Marchew kroimy na półtalatki, cebulę siekamy i smażymy 3-4 min. Następnie dodajemy obranego ze skóry pomidora, pokrojonego w kostkę, papryki drobno pokrojone, kminek, kurkumę i pieprz cayenne. Chwilę razem smażymy, cały czas mieszając.
Następnie dodajemy osączoną z zalewy, ciecierzycę, pokrojoną cukinię i zalewamy bulionem. Na dużym ogniu doprowadzamy do wrzenia, płomień zmniejszamy i gotujemy bez przykrycia 15 min. Do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. Możemy lekko skropić oliwą z oliwek.

6 komentarzy: