Sałatka z pieczonymi burakami
Połączenie pieczonych buraczków z ...i sałatka wyszła ekstra !!!!
Składniki
-
2
średnie buraki
-
2 mandarynki
-
100 g
świeżego ogórka szklarniowego
-
pęczek
szczypiorku
-
100 g
szynki parmeńskiej
-
Sos :
50 ml oliwy z oliwek
-
1 łyżka
musztardy francuskiej
-
1 łyżka
miodu
-
sól, pieprz
Przygotowanie
Upiekłem buraki zawinięte w folię aluminiową, przez 1 ½
godziny, w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C. Po
ostudzeniu i obraniu, 3/4 buraków pokroiłem w cienkie plastry a
pozostałą część w słupki.
Mandarynki obrałem i wyfiletowałem, pokroiłem na cząstki.
Ogórka pokroiłem na talarki a następnie przeciąłem na pół.
Szczypiorek posiekałem.
Szynkę parmeńską porwałem na mniejsze kawałki.
Przygotowałem sos :
Wymieszałem oliwę, musztardę i miód, dodając sól i pieprz.
Na półmisku ułożyłem plastry buraków, na nich rozłożyłem szynkę, ogórka,
mandarynki, całość posypałem szczypiorkiem i skropiłem sosem.
Oprószyłem sałatkę solą i pieprzem.
Pyszna i ta szyneczka w środku wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy :*
Usuń