czwartek, 15 grudnia 2016

Sałatka z pieczonymi burakami

Połączenie pieczonych buraczków z ...i sałatka wyszła ekstra  !!!! 








Składniki

  • 2 średnie buraki
  • 2 mandarynki
  • 100 g świeżego ogórka szklarniowego
  • pęczek szczypiorku
  • 100 g szynki parmeńskiej
  • Sos : 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżka miodu
  • sól, pieprz

     

     

    Przygotowanie


    Upiekłem buraki zawinięte w folię aluminiową, przez 1 ½ godziny, w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C. Po ostudzeniu i obraniu, 3/4 buraków pokroiłem w cienkie plastry a pozostałą część w słupki.
    Mandarynki obrałem i wyfiletowałem, pokroiłem na cząstki.
    Ogórka pokroiłem na talarki a następnie przeciąłem na pół.
    Szczypiorek posiekałem.
    Szynkę parmeńską porwałem na mniejsze kawałki.
    Przygotowałem sos :
    Wymieszałem oliwę, musztardę i miód, dodając sól i pieprz.
    Na półmisku ułożyłem plastry buraków, na nich rozłożyłem szynkę, ogórka, mandarynki, całość posypałem szczypiorkiem i skropiłem sosem.
    Oprószyłem sałatkę solą i pieprzem.

2 komentarze: