Składniki
100 g ryżu250 g mięsa mielonego
1 cebula
2 łyżki oleju
1/2 zielonej papryki
1/2 czerwonej papryki
1 mała puszka kukurydzy
5 pieczarek
1 łyżka sosu ostrygowego (opcjonalnie)
szczypiorek
sól, pieprz
Przygotowanie
Ryż gotujemy na sypko, odcedzamy.
Na oliwie szklimy posiekaną cebulę, dodajemy mięso i
podsmażamy. Przy pomocy drewnianej łyżki rozdrabniamy je.
Następnie dodajemy pokrojone w kostkę, papryki, osączoną z
zalewy kukurydzę, pokrojone na małe kawałki pieczarki i chwilę razem smażymy,
co jakiś czas mieszamy. Pod koniec smażenia dodajemy sos, dokładnie mieszamy,
do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Do mięsa dodajemy ryż, wszystkie składniki ze sobą łączymy.
Podajemy z posiekanym szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz