czwartek, 15 grudnia 2016

Risotto z PRLu

Dokładnie pamiętamy, jakie to były czasy. Trudno było cokolwiek dostać. Właściwie, to tylko od święta można było zaszaleć. Nasze babcie i mamy pamiętają, że czasami słyszało się o jakimś super daniu, które ktoś jadł za granicą, więc próbowały odtworzyć choć po części takie dania. Oczywiście przy pomocy dostępnych produktów. Jednym z takich dań jest risotto, które u nas było robione ze zwykłego ryżu, ugotowanego osobno. Takie dania, to istny wehikuł czasu. 







Składniki

100 g ryżu
250 g mięsa mielonego
1 cebula
2 łyżki oleju
1/2 zielonej papryki
1/2 czerwonej papryki
1 mała puszka kukurydzy
5 pieczarek
1 łyżka sosu ostrygowego (opcjonalnie)
szczypiorek
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Ryż gotujemy na sypko, odcedzamy.

Na oliwie szklimy posiekaną cebulę, dodajemy mięso i podsmażamy. Przy pomocy drewnianej łyżki rozdrabniamy je.

Następnie dodajemy pokrojone w kostkę, papryki, osączoną z zalewy kukurydzę, pokrojone na małe kawałki pieczarki i chwilę razem smażymy, co jakiś czas mieszamy. Pod koniec smażenia dodajemy sos, dokładnie mieszamy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Do mięsa dodajemy ryż, wszystkie składniki ze sobą łączymy. Podajemy z posiekanym szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz