środa, 14 grudnia 2016

Makaron z kremowym sosem szczawiowym

Sos szczawiowy doskonale współgra z makaronem.







Składniki

  • makaron świderki
  • sól
  • Sos : 200 ml rieslinga
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 80 g szczawiu (może być ze słoiczka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 4 łyżki masła
  • natka pietruszki

     

     

    Przygotowanie

      Wino zagotowałem na patelni. Do wina wlałem śmietanę, gotowałem bez pokrywki tak długo, aż 1/3 odparowała. Masło włożyłem do lodówki, a gdy było twarde, pokroiłem je w kostkę i powoli dodawałem do gorącego sosu, cały czas mieszałem. Nie wolno gotować. Sos połączyłem ze szczawiem, doprawiłem pieprzem i sokiem z cytryny.
    Makaron ugotowałem w osolonej wodzie. Odcedziłem. Wrzuciłem na patelnię do przygotowanego sosu. Wymieszałem. Posypałem pokrojona natka pietruszki. Podałem od razu wykładając go na podgrzane półmiski.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz