Makaron z kremowym sosem szczawiowym
Sos szczawiowy doskonale współgra z makaronem.
Składniki
-
makaron
świderki
-
sól
-
Sos :
200 ml rieslinga
-
300 ml
śmietany kremówki
-
80 g
szczawiu (może być ze słoiczka
-
1
łyżeczka soku z cytryny
-
4 łyżki
masła
-
natka
pietruszki
Przygotowanie
Wino zagotowałem na patelni. Do wina wlałem śmietanę, gotowałem
bez pokrywki tak długo, aż 1/3 odparowała. Masło włożyłem do lodówki, a
gdy było twarde, pokroiłem je w kostkę i powoli dodawałem do gorącego
sosu, cały czas mieszałem. Nie wolno gotować. Sos połączyłem ze
szczawiem, doprawiłem pieprzem i sokiem z cytryny.
Makaron ugotowałem w osolonej wodzie. Odcedziłem. Wrzuciłem na
patelnię do przygotowanego sosu. Wymieszałem. Posypałem pokrojona natka
pietruszki. Podałem od razu wykładając go na podgrzane półmiski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz