Składniki
500 g ziemniaków2 łyżki śmietany
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1 cebula
2 łyżki oleju
250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka oregano
100 g kabanosów wieprzowych
4 pieczarki
2 ząbki czosnku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
50 g sera cheddar
szczypiorek
sól, pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości,
odcedzamy, dodajemy śmietanę i gałkę muszkatołową. Tłuczemy na gładko.
Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy mięso
mielone, pokrojony w 5 mm
kawałki kabanos, posiekane pieczarki. Po 5 min dodajemy przeciśnięty przez
praskę czosnek, zioła, koncentrat pomidorowy, smażymy jeszcze chwilę. Dokładnie
ze sobą mieszamy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
W naczyniach żaroodpornych (takich na jedną osobę), na dnie
układamy farsz. Na wierzchu układamy warstwę z ziemniaków, posypujemy startym
serem, zapiekamy 20 min w 180°C.
Posypujemy szczypiorkiem.
Bardzo smacznie wygląda, pozdrawiam Was :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy <3 Małgosiu, my też Ciebie gorąco pozdrawiamy :*
Usuń