piątek, 4 listopada 2016

Zupa krem z kiszonych ogórków

Ten smak, mmmm... ten zapach unosił się w powietrzu <3 







Składniki

500 g żeberek
500 g ogórków kiszonych
1/2 szklanki kwasu z ogórków
1 duża marchew
1 pietruszka
1 mały seler
koperek
szczypiorek
śmietana 18%
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Żeberka myjemy, zalewamy zimną wodą, dodajemy sól (1/2 łyżeczki) i gotujemy 30 min. Następnie mięso wyjmujemy, przecedzamy wywar, dodajemy starte jarzyny, gotujemy 10 min.
Ogórki ścieramy na tarce do jarzyn, dodajemy do zupy i gotujemy do ich miękkości. Następnie wlewamy kwas z ogórków, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę lekko studzimy i blendujemy (można na gładko lub tak jak u nas nie całkiem zmiksowana). Następnie wrzucamy posiekany koperek.
Podajemy z kleksem śmietany, pokrojonym na plasterki mięsem i posiekanym szczypiorkiem.

2 komentarze: