Składniki
500 g żeberek500 g ogórków kiszonych
1/2 szklanki kwasu z ogórków
1 duża marchew
1 pietruszka
1 mały seler
koperek
szczypiorek
śmietana 18%
sól, pieprz
Przygotowanie
Żeberka myjemy, zalewamy zimną wodą, dodajemy sól (1/2
łyżeczki) i gotujemy 30 min. Następnie mięso wyjmujemy, przecedzamy wywar,
dodajemy starte jarzyny, gotujemy 10 min.
Ogórki ścieramy na tarce do jarzyn, dodajemy do zupy i
gotujemy do ich miękkości. Następnie wlewamy kwas z ogórków, doprawiamy do
smaku solą i pieprzem. Zupę lekko studzimy i blendujemy (można na gładko lub
tak jak u nas nie całkiem zmiksowana). Następnie wrzucamy posiekany koperek.
Podajemy z kleksem śmietany, pokrojonym na plasterki mięsem
i posiekanym szczypiorkiem.
Pyszna, mam kiszone ogórki zrobię zatem :)
OdpowiedzUsuńMałgosiu, polecamy ;)
Usuń