czwartek, 3 listopada 2016

Mielonka ze słoika

Domowe najlepsze <3 już od dłuższego czasu przymierzaliśmy się by kolejny raz ją zrobić <3








Składniki

  • 1 kg karkówki
  • 400 g wędzonego surowego boczku
  • 1 mała cebula
  • pół główki czosnku
  • 1 łyżka pieprzu mielonego
  • półtora łyżki soli
  • garść świeżej bazylii

     

     

    Przygotowanie


    Z karkówki wykroiłem 250 g chudego mięsa i pokroiłem w drobną kostkę. Podobnie z boczkiem. Wymieszałem z karkówką. Dodałem starty na małych oczkach czosnek, wymieszałem i odstawiłem. Pozostałe mięso zmieliłem na grubych oczkach. Do pokrojonego w kostkę mięsa dodałem miso mielone, posiekaną cebulę, pieprz, sól i posiekaną bazylię. Wszystko dokładnie wyrobiłem, wstawiłem do lodówki na całą noc.


Następnego dnia wygotowałem słoiki, a każdą nakrętkę natarłem wódką by usunąć wszystkie bakterie. Kiedy słoiki ostygły, przełożyłem do nich surowe mięso, pozostawiając 3 cm od góry wolnej przestrzeni. Mięso mocno ubiłem. Zakręciłem słoiki.
Do garnka włożyłem czystą ścierkę, ustawiłem na niej słoiki i zalałem wodą do ¾ wysokości słoików. Gotowałem 3 godziny od momentu wrzenia, następnie słoiki mocno dokręciłem i pozostawić na całą noc. Następnego dnia ponownie gotowałem słoiki 1 ½ godziny i włożyłem do lodówki.

6 komentarzy:

  1. Biorę w ciemno. Wstyd się przyznać, ale uwielbiam te puszkowane. Biorę i zrobię na 100%. <3.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie żebym się czepiała, ale tekst przepisu powtarza się i brakuje dalszej części, a bardzo ciekawi mnie przygotowanie takiej mielonki jak na zdjęciach : ) Konserwy ze sklepu są smaczne, ale aż strach pomyśleć, co znajduje się w środku ;) Samodzielnie przyrządzona ma wiadomy, pełnowartościowy skład i jest wolna od sztucznych polepszaczy smaku. Na fotkach wygląda na bardzo zwartą i idealną na kanapki, właśnie taką chcę zrobić, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękujemy za zwrócenie uwagi ;) Już wszystko zostało poprawione ;) Ciepło pozdrawiamy ;)

      Usuń
  3. Fajny przepis. Muszę kupić maszynkę do mielenia mięsa bo bez niej, ani rusz. :-) Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękujemy, ciepło pozdrawiamy ;)

    OdpowiedzUsuń