Składniki
- 1 kg karkówki
- 400 g wędzonego surowego boczku
- 1 mała cebula
- pół główki czosnku
- 1 łyżka pieprzu mielonego
- półtora łyżki soli
-
garść
świeżej bazylii
Przygotowanie
Z karkówki wykroiłem 250 g chudego mięsa i pokroiłem w drobną kostkę. Podobnie z boczkiem. Wymieszałem z karkówką. Dodałem starty na małych oczkach czosnek, wymieszałem i odstawiłem. Pozostałe mięso zmieliłem na grubych oczkach. Do pokrojonego w kostkę mięsa dodałem miso mielone, posiekaną cebulę, pieprz, sól i posiekaną bazylię. Wszystko dokładnie wyrobiłem, wstawiłem do lodówki na całą noc.
Następnego dnia wygotowałem słoiki, a każdą nakrętkę natarłem wódką by usunąć wszystkie bakterie. Kiedy słoiki ostygły, przełożyłem do nich surowe mięso, pozostawiając 3 cm od góry wolnej przestrzeni. Mięso mocno ubiłem. Zakręciłem słoiki.
Do garnka włożyłem czystą ścierkę, ustawiłem na niej słoiki i zalałem wodą do ¾ wysokości słoików. Gotowałem 3 godziny od momentu wrzenia, następnie słoiki mocno dokręciłem i pozostawić na całą noc. Następnego dnia ponownie gotowałem słoiki 1 ½ godziny i włożyłem do lodówki.
Biorę w ciemno. Wstyd się przyznać, ale uwielbiam te puszkowane. Biorę i zrobię na 100%. <3.
OdpowiedzUsuń;) polecamy ;)
UsuńNie żebym się czepiała, ale tekst przepisu powtarza się i brakuje dalszej części, a bardzo ciekawi mnie przygotowanie takiej mielonki jak na zdjęciach : ) Konserwy ze sklepu są smaczne, ale aż strach pomyśleć, co znajduje się w środku ;) Samodzielnie przyrządzona ma wiadomy, pełnowartościowy skład i jest wolna od sztucznych polepszaczy smaku. Na fotkach wygląda na bardzo zwartą i idealną na kanapki, właśnie taką chcę zrobić, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękujemy za zwrócenie uwagi ;) Już wszystko zostało poprawione ;) Ciepło pozdrawiamy ;)
UsuńFajny przepis. Muszę kupić maszynkę do mielenia mięsa bo bez niej, ani rusz. :-) Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńDziękujemy, ciepło pozdrawiamy ;)
OdpowiedzUsuń