Chleb z kaszą gryczaną
Justyna Steczkowska poleca, więc skorzystaliśmy. Muzę ma boską więc przepisu na chlebek nie da złego ;)
Składniki
-
półtora
szklanki wody źródlanej wody
-
50 g drożdży
-
1 łyżka
płaska soli
-
1 łyżka
miodu
-
1 kg
mąki pszennej chlebowej typ 750
-
30-50 g
kaszy gryczanej
-
Dodatki :
pestki słonecznika
-
pestki dyni
-
sezam
-
suszone
zioła
-
czarnuszka
-
Dodatki :
oliwa
-
sól
-
płatki
owsiane
Przygotowanie
Do garnka wlałem wodę ( garnek musi zmieścić podwojona objętość
ciasta ), dodałem rozkruszone drożdże, sól, miód i dodatki. Wymieszałem,
aby składniki się połączyły, dodałem mąkę. Wyrabiałem ciasto około 5
minut. Odstawiłem do wyrośnięcia, przykryte lnianą ściereczką.
Ugotowałem kaszę, odstawiłem ją do ostygnięcia. Jak ciasto podwoiło
swoją objętość, dodałem do niego kaszę, wyrabiałem je około 20 minut.
Blaszkę wysmarowałem oliwą, a na dno wysypałem płatki owsiane. Włożyłem
ciasto, wstawiłem do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C i
piekłem godzinę.
Pyszny i piękny chlebek :)
OdpowiedzUsuńBajeczny, pożywny i niezwykle smakowity chlebek <3 <3 <3
OdpowiedzUsuńRewelacyjnie wygląda
OdpowiedzUsuń