wtorek, 1 listopada 2016

Chleb z kaszą gryczaną

Justyna Steczkowska poleca, więc skorzystaliśmy. Muzę ma boską więc przepisu na chlebek nie da złego ;) 








Składniki

  • półtora szklanki wody źródlanej wody
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżka płaska soli
  • 1 łyżka miodu
  • 1 kg mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 30-50 g kaszy gryczanej
  • Dodatki : pestki słonecznika
  • pestki dyni
  • sezam
  • suszone zioła
  • czarnuszka
  • Dodatki : oliwa
  • sól
  • płatki owsiane

     

     

    Przygotowanie

      Do garnka wlałem wodę ( garnek musi zmieścić podwojona objętość ciasta ), dodałem rozkruszone drożdże, sól, miód i dodatki. Wymieszałem, aby składniki się połączyły, dodałem mąkę. Wyrabiałem ciasto około 5 minut. Odstawiłem do wyrośnięcia, przykryte lnianą ściereczką.

    Ugotowałem kaszę, odstawiłem ją do ostygnięcia. Jak ciasto podwoiło swoją objętość, dodałem do niego kaszę, wyrabiałem je około 20 minut.

    Blaszkę wysmarowałem oliwą, a na dno wysypałem płatki owsiane. Włożyłem ciasto, wstawiłem do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C i piekłem godzinę.

3 komentarze: