Składniki
10 szt brukselki250 g mięsa mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
1 l bulionu warzywnego
1 jajko
bułka tarta
kminek mielony
1 duża cebula
2 łyżki oleju
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka mielonej papryki
1 łyżka mąki
sól, pieprz
Przygotowanie
Brukselkę czyścimy, gotujemy al dente w posłodzonej wodzie
(2 łyżki). Odcedzamy i studzimy.
Mięso wyrabiamy z bulionem (50 ml), jajkiem i bułką tartą.
Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem.
Każdą brukselkę owijamy mięsem mielonym.
W rondlu podsmażamy posiekaną cebulę, zalewamy gorącym
bulionem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i paprykę. Doprowadzamy do
wrzenia, wrzucamy pulpety i gotujemy na małym ogniu 20 min.
Mąkę rozrabiamy w zimnej wodzie, dodajemy do pulpetów
(najlepiej lekko ostudzić), szybko mieszamy, ponownie zagotowujemy.
Świetnie wyglądają! Jak jako z niespodzianką :D
OdpowiedzUsuń