poniedziałek, 31 października 2016

Pulpety z brukselką

Od zawsze, kiedy pamiętamy, ubóstwiamy brukselkę. Nie wiadomo czemu sporo ludzi jej nie lubi. A to taka pycha <3 Połączenie z mięsem jest rewelacyjne <3







Składniki

10 szt brukselki
250 g mięsa mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
1 l bulionu warzywnego
1 jajko
bułka tarta
kminek mielony
1 duża cebula
2 łyżki oleju
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka mielonej papryki
1 łyżka mąki
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Brukselkę czyścimy, gotujemy al dente w posłodzonej wodzie (2 łyżki). Odcedzamy i studzimy.

Mięso wyrabiamy z bulionem (50 ml), jajkiem i bułką tartą. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem.

Każdą brukselkę owijamy mięsem mielonym.

W rondlu podsmażamy posiekaną cebulę, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i paprykę. Doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy pulpety i gotujemy na małym ogniu 20 min.

Mąkę rozrabiamy w zimnej wodzie, dodajemy do pulpetów (najlepiej lekko ostudzić), szybko mieszamy, ponownie zagotowujemy.






















1 komentarz: