Składniki
Kluski:900 g ziemniaków
300 g mąki ziemniaczanej
1 pęczek świeżej bazylii
Sos:
1 duża cebula
2 łyżki oleju
500 g kiełbasy śląskiej
500 ml passaty pomidorowej
6 suszonych pomidorów
1/2 łyżeczki majeranku
sól, pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości, odcedzamy i
studzimy.
Następnie przeciskamy przez praskę do ziemniaków, dokładnie
wyrabiamy z mąką i drobno posiekaną bazylią. Gotujemy w osolonym wrzątku, 2-3
min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju, wlewamy passatę.
Pokrojoną w kostkę kiełbasę dodajemy do sosu razem z pokrojonymi w paski
suszonymi pomidorami i odrobiną majeranku. Sos odparowujemy (do ulubionej
konsystencji).
Do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem.
Podajemy z kluskami, posypujemy posiekaną bazylią.
Wspaniałe te kluseczki i takie zielone:-) Na pewno je zrobię :-) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękujemy ;)
Usuń