niedziela, 30 października 2016

Kluski zielone w sosie pomidorowym

Kochamy kluski w każdej postaci. Postanowiliśmy troszkę poeksperymentować. Wyszło przesmacznie i kolorowo.







Składniki

Kluski:
900 g ziemniaków
300 g mąki ziemniaczanej
1 pęczek świeżej bazylii

Sos:
1 duża cebula
2 łyżki oleju
500 g kiełbasy śląskiej
500 ml passaty pomidorowej
6 suszonych pomidorów
1/2 łyżeczki majeranku
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości, odcedzamy i studzimy.
Następnie przeciskamy przez praskę do ziemniaków, dokładnie wyrabiamy z mąką i drobno posiekaną bazylią. Gotujemy w osolonym wrzątku, 2-3 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.

Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju, wlewamy passatę. Pokrojoną w kostkę kiełbasę dodajemy do sosu razem z pokrojonymi w paski suszonymi pomidorami i odrobiną majeranku. Sos odparowujemy (do ulubionej konsystencji).
Do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem.
Podajemy z kluskami, posypujemy posiekaną bazylią.

2 komentarze: