poniedziałek, 7 listopada 2016

Udka kurczaka w porach

Oj! bardzo posmakowało nam to danie kuchni kaszubskiej. Mięso jest delikatne i rozpływa się w ustach.






Składniki:

6 udek z kurczaka
500 g ziemniaków
200 g marchewki
2 białe części pora
2 łyżki oleju
5 łyżek mleka
200 g startego sera żółtego
kiełki rzodkiewki
koperek
papryka słodka mielona
gałka muszkatołowa
sól, pieprz




Przygotowanie:

 



Udka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie polewamy olejem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Odstawiamy do lodówki na minimum 60 min (najlepiej zostawić na całą noc).

Po tym czasie obsmażamy na rumiano i pieczemy 20 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Pory kroimy w plastry. Kurczaka wyjmujemy z piekarnika i ponownie smażymy razem z porami, wlewamy 3 łyżki mleka i dusimy pod przykryciem 5 min.

Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy, ugniatamy i przyprawiamy do smaku pieprzem i gałką muszkatołową. Następnie wlewamy 2 łyżki mleka, dodajemy starty ser i mieszamy. Podajemy z kurczakiem, posiekanym koperkiem i kiełkami.
 

6 komentarzy: