Składniki:
6 udek z kurczaka500 g ziemniaków
200 g marchewki
2 białe części pora
2 łyżki oleju
5 łyżek mleka
200 g startego sera żółtego
kiełki rzodkiewki
koperek
papryka słodka mielona
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
Przygotowanie:
Udka myjemy,
osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie polewamy olejem, doprawiamy do smaku
solą, pieprzem i papryką. Odstawiamy do lodówki na minimum 60 min (najlepiej
zostawić na całą noc).
Po tym czasie obsmażamy
na rumiano i pieczemy 20 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Pory kroimy w
plastry. Kurczaka wyjmujemy z piekarnika i ponownie smażymy razem z porami,
wlewamy 3 łyżki mleka i dusimy pod przykryciem 5 min.
Ziemniaki i marchew
obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy,
ugniatamy i przyprawiamy do smaku pieprzem i gałką muszkatołową. Następnie
wlewamy 2 łyżki mleka, dodajemy starty ser i mieszamy. Podajemy z kurczakiem,
posiekanym koperkiem i kiełkami.
Wygląda niesamowicie. Uwielbiam i kurczaka i pory.
OdpowiedzUsuńWobec tego pozostaje nam tylko polecić ;)
UsuńPoezja smaku, wygląd rewelacyjny :)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście smakuje wybornie, dziękujemy ;)
UsuńKuszące danie, uwielbiam wszystko z porami :)
OdpowiedzUsuńDanie zachwyciło nas swoim smakiem <3
Usuń