środa, 28 września 2016

Żołądki drobiowe po tajsku

Zainspirowani smakami kuchni tajskiej postanowiliśmy ją lekko zaadoptować. No cóż, wyszło mega smacznie <3






Składniki

300 g żołądków drobiowych
2 liście kaffiru
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżka mąki
150 g makaronu chow mein
150 g małych pieczarek
1 mała czerwona papryka
3 ząbki czosnku
1 szalotka
6 łyżek oleju
1 łyżeczka cukru trzcinowego
4 łyżki sosu ostrygowego
1 mały pęczek szczypiorku
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Żołądki czyścimy i myjemy. Zalewamy zimną wodą, dodajemy liście kaffiru i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy i kroimy w paski. Następnie mieszamy z mąką i sosem sojowym.

Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu.

Pieczarki czyścimy i kroimy na ćwiartki.

Paprykę kroimy na paski.

Czosnek kroimy w drobną kostkę, szalotkę w piórka.

Na oleju, na małym ogniu, podsmażamy czosnek i szalotkę, tak by puściły aromat. Następnie wrzucamy paprykę i pieczarki, zwiększając płomień. Po kilku minutach dodajemy mięso, smażymy, cały czas mieszając, 5-6 min dodając cukier, sól i pieprz do smaku.

Do całości dodajemy makaron,sos ostrygowy i posiekany na większe kawałki szczypiorek. Dokładnie mieszamy i podajemy od razu po przygotowaniu.

4 komentarze: