Bigos ze słodkich jabłek i kiełbasy
Bigos ? Jabłka zamiast kapusty ? Nie masz dostępu do kiszonej kapusty
będąc na obczyźnie albo nie lubisz jej. Propozycja moja zatem taka.
Składniki
-
2 kg
jabłek ligol
-
4 cebule
-
sok z
jednej cytryny
-
6 łyżek
oliwy
-
4 łyżki
pasty pomidorowej
-
750 g
kiełbasy podwawelskiej
-
6 ziaren
ziela angielskiego
-
3 liście
laurowe
-
suszony
tymianek
-
suszony
majeranek
-
suszona
bazylia
-
sproszkowane chili
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie
Jabłka obrałem, oczyściłem z gniazd nasiennych, starłem na tarce do jarzyn o dużych oczkach, skropiłem sokiem z cytryny.
Cebule obrałem, drobno posiekałem, zeszkliłem na oliwie. Dodałem pastę
pomidorową, podsmażyłem. Z kiełbasy usunąłem osłonki, pokroiłem w
cienkie paski, dodałem do cebuli.
Wrzuciłem lekko rozgniecione ziele angielskie, liście laurowe, suszony
tymianek, bazylię, majeranek i chili. Doprawiłem solą i świeżo mielonym
pieprzem. Dusiłem ok. 12 minut.
Dodałem następnie starte jabłka, dusiłem jeszcze ok. 15 minut.
Super pomysł na bigos :) Fajna odmiana od tradycyjnego z kapustą :)
OdpowiedzUsuńGorąco polecamy ;) Jest niesamowicie pyszny <3
Usuń