środa, 28 września 2016

Bigos ze słodkich jabłek i kiełbasy

Bigos ? Jabłka zamiast kapusty ? Nie masz dostępu do kiszonej kapusty będąc na obczyźnie albo nie lubisz jej. Propozycja moja zatem taka. 







Składniki

  • 2 kg jabłek ligol
  • 4 cebule
  • sok z jednej cytryny
  • 6 łyżek oliwy
  • 4 łyżki pasty pomidorowej
  • 750 g kiełbasy podwawelskiej
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • suszony tymianek
  • suszony majeranek
  • suszona bazylia
  • sproszkowane chili
  • sól
  • pieprz

     

     

    Przygotowanie

      Jabłka obrałem, oczyściłem z gniazd nasiennych, starłem na tarce do jarzyn o dużych oczkach, skropiłem sokiem z cytryny.

    Cebule obrałem, drobno posiekałem, zeszkliłem na oliwie. Dodałem pastę pomidorową, podsmażyłem. Z kiełbasy usunąłem osłonki, pokroiłem w cienkie paski, dodałem do cebuli.

    Wrzuciłem lekko rozgniecione ziele angielskie, liście laurowe, suszony tymianek, bazylię, majeranek i chili. Doprawiłem solą i świeżo mielonym pieprzem. Dusiłem ok. 12 minut.
    Dodałem następnie starte jabłka, dusiłem jeszcze ok. 15 minut.

2 komentarze:

  1. Super pomysł na bigos :) Fajna odmiana od tradycyjnego z kapustą :)

    OdpowiedzUsuń