Składniki
300 g żołądków drobiowych2 liście kaffiru
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżka mąki
150 g makaronu chow mein
150 g małych pieczarek
1 mała czerwona papryka
3 ząbki czosnku
1 szalotka
6 łyżek oleju
1 łyżeczka cukru trzcinowego
4 łyżki sosu ostrygowego
1 mały pęczek szczypiorku
sól, pieprz
Przygotowanie
Żołądki czyścimy i myjemy. Zalewamy zimną wodą, dodajemy
liście kaffiru i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy i
kroimy w paski. Następnie mieszamy z mąką i sosem sojowym.
Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu.
Pieczarki czyścimy i kroimy na ćwiartki.
Paprykę kroimy na paski.
Czosnek kroimy w drobną kostkę, szalotkę w piórka.
Na oleju, na małym ogniu, podsmażamy czosnek i szalotkę, tak
by puściły aromat. Następnie wrzucamy paprykę i pieczarki, zwiększając płomień.
Po kilku minutach dodajemy mięso, smażymy, cały czas mieszając, 5-6 min dodając
cukier, sól i pieprz do smaku.
Do całości dodajemy makaron,sos ostrygowy i posiekany na większe kawałki
szczypiorek. Dokładnie mieszamy i podajemy od razu po przygotowaniu.
Na drobiowe żoładki i makaron nie trzeba mnie namawiać >P
OdpowiedzUsuńNas też ;)
UsuńWygląda ciekawie :-)
OdpowiedzUsuńDziękujemy ;)
Usuń