piątek, 16 września 2016

Sałatka ziemniaczana

Prosta kolorowa sałatka. 







Składniki

  • 600 g niewielkich ziemniaków
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 ogórki konserwowe
  • sól
  • 2 łyżki małych kaparów
  • 2 łyżki jasnego octu winnego
  • 4 łyżki oliwy
  • pieprz
  • cukier
  • 1 czerwona cebula
  • 200 g cieniutko pokrojonych plasterków szynki gotowanej
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku

     

     

    Przygotowanie

      Wyszorowane ziemniaki ugotowałem w mundurkach w osolonej wodzie. Jajka obrałem ze skorupek, pociąłem wzdłuż na plasterki. Ogórki konserwowe pokroiłem w kostkę, wymieszałem z z osączonymi kaparami.
    Ocet winny, oliwę, sól, pieprz i szczyptę cukru utarłem na gładki sos, wymieszałem z ogórkami i kaparami. Wystudzone ziemniaki obrałem z łupin, pokroiłem w cienkie talarki.
    Obrałem cebulę i pokroiłem w cienkie krążki.
    Na półmisku ułożyłem naprzemiennie plastry ziemniaków, plasterki jajek i falbanki z plasterków szynki, posypałem krążkami cebuli, szczypiorkiem, polałem sosem z ogórkami i kaparami.

2 komentarze: