Składniki
2 bakłażany150 g makaronu
1/2 czerwonej papryki
300 ml passaty pomidorowej
2 ząbki czosnku
1 duża cebula
1 łyżeczka suszonego tymianku
oliwa z oliwek do skropienia bakłażana
1 ugotowane udko z kurczaka
2 łyżki oleju (do smażenia)
szczypiorek
sól
Przygotowanie
Bakłażany myjemy, kroimy wzdłuż. Za pomocą nożyka do jarzyn
nacinamy je wzdłuż, od strony miąższu, uważając by nie naciąć skóry. Następnie
skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieczemy około 30 min w temperaturze 180°C, studzimy i wybieramy
miąższ przy pomocy łyżeczki.
Makaron gotujemy al dente, odcedzamy.
Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzany
olej, po chwili dodajemy drobno pokrojony czosnek, smażymy chwilkę by czosnek
się nie przypalił, dodajemy passatę i poszarpane mięso z kurczaka, oprószamy
tymiankiem, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy chwilę.
Do sosu dodajemy makaron, dokładnie mieszamy i faszerujemy
nim połówki bakłażanów.
Jegomości (Oj! Podoba nam się! :P) wrzucamy do piekarnika na
20 min (180°C).
Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Ale fajowy bakłażan! Założę się, że smakuje pysznie! :)
OdpowiedzUsuńBardzo. Zamiast kurczaka można użyć miąższ bakłażana ;)
UsuńJa użyła bym miąższu bakłażana, moje smaki :) mniamm.
OdpowiedzUsuń