Składniki
1/2 kg kiszonej kapusty4 łyżki masła
1,5 l rosołu drobiowego
1 marchew
1 duża cebula
2 łyżki koncentratu pomidorowego
150 g kaszy gryczanej białej
150 g wędzonego boczku
1 liść laurowy
sól, pieprz
Przygotowanie
Kapustę płuczemy, odciskamy i kroimy.
W garnku rozpuszczamy masło (3 łyżki), podsmażamy kapustę
(kilka minut) i podlewamy rosołem. Dusimy pod przykryciem przez 5 min.
Następnie zmniejszamy płomień i gotujemy przez godzinę od
czasu, do czasu mieszając.
Marchew kroimy w talarki i razem z posiekaną cebulą
podsmażamy na maśle. Dodajemy koncentrat. Smażymy jeszcze przez chwilę.
Dodajemy do kapusty, mieszamy.
Do całości wsypujemy kaszę, wlewamy pozostały rosół,
dodajemy pokrojony boczek, liść laurowy, gotujemy 30 min.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Bardzo lubię takie zupki. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń