niedziela, 18 września 2016

Kluski czorne

No i co, że kuchnia śląska jest ciężka i tłusta...Posiada jednak jedną wadę, która woła o pomstę do nieba. nie można przestać zajadać się tymi rarytasami. Tak bosko smakują, dlatemu nie mogliśmy się wczoraj ruszać :D







Składniki

1 kg ziemniaków
250 g mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól

 

 

Przygotowanie

 
700 g ziemniaków gotujemy do miękkości, tłuczemy. Studzimy.

Pozostałe ziemniaki ścieramy na tarce do ziemniaków, dodajemy do puree razem z mąką i solą. Wyrabiamy ciasto.

Następnie wbijamy jajko, dokładnie mieszamy z masą kartoflaną (jeśli będzie za rzadka, dosypujemy mąkę).

Z masy formujemy okrągłe kluski, wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 5 min o d momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.

5 komentarzy:

  1. Najlepsiejsze!!!! Pozdrawiam i informuję, że nareszcie doszłam do tego jak wrzucić obserwowanie na bloga, więc zachęcam ;). P.S. Barcelona też pikna :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też mamy z tym problem ;) Fajnie, że wypoczęłaś <3 Pozdrawiamy gorąco :*

      Usuń
  2. Ciekawa propozycja. :) Zapraszam na nowy przepis. :) https://jaglusia.wordpress.com/2016/09/18/salatka-z-indykiem-sosem-miodowo-balsamicznym-i-platkami-parmezanu/

    OdpowiedzUsuń