poniedziałek, 19 września 2016

Soljanka

Przepis z kuchni rosyjskiej. Bardzo popularna zupa na terenie Rosji, Ukrainy, Białorusi. Ma bardzo wiele wersji. A to nasza propozycja tej zupy. 







Składniki

  • 150 g karkówki
  • 150 g wołowiny chudej
  • 100 g kiełbasy, np. wiejskiej
  • 2 cebule
  • 2 duże kiszone ogórki
  • 1 ogórek konserwowy
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 5 ząbków czosnku
  • 50 ml wytrawnego białego wina
  • 1 cytryna
  • pół kostki masła
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 20 szt zielonych oliwek
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz

     

     

    Przygotowanie

      Mięso pokroiłem w wąskie paski, podsmażyłem je na oleju razem z posiekaną cebulą. Osobno podsmażyłem kiełbasę również pokrojoną w cieniutkie paseczki.
    Mięso i kiełbasę włożyłem do garnka zalałem 8 szklankami zimnej wody, gotowałem 20 minut. Po tym czasie dodałem podsmażony na połowie masła koncentrat pomidorowy oraz posiekany czosnek, wino, sól i pieprz. Gotowałem ponownie 15 minut.
    Ogórki pokroiłem w cienkie paseczki, przesmażyłem na pozostałym maśle. Podlałem kilkoma łyżkami wody, dusiłem do miękkości. Dodałem do zupy, gotowałem jeszcze 5 minut. Obrałem cytrynę, obrałem ją ze skórki oraz wewnętrznych błon , drobno pokroiłem.
    Do każdego talerza włożyłem po kilka oliwek, kawałków cytryny oraz łyżkę śmietany. Na to wlałem zupę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz