poniedziałek, 19 września 2016

Roladki wołowe z przepisu babci

Czasami, a nawet coraz częściej lubimy powracać do smaków naszych korzeni. W połączeniu z kluskami...no masakra! <3 Któż byłby w stanie się oprzeć ?








Składniki

4 szt kotletów wołowych z łopatki (po 200 g)
musztarda sarepska
100 g słoniny
1 duży ogórek kiszony
majeranek suszony
mąka
olej do smażenia
1 liść laurowy
3 ząbki czosnku
2 łyżki mąki +100 ml wody
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

Mięso rozbijamy tłuczkiem. Z jednej strony smarujemy musztardą, oprószamy majerankiem.
Na skraj kotleta kładziemy słoninę i kawałek kiszonego ogórka. Całość zawijamy w roladki, oprószamy mąką, obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu, z każdej strony.
Do rondelka przekładamy mięso, zalewamy wodą (500 ml), dodajemy liść laurowy, posiekany czosnek i dusimy pod przykryciem przez 90 min na wolnym ogniu (co jakiś czas obracając roladki).
Pod koniec duszenia wlewamy rozrobioną w zimnej wodzie mąką, zagotowujemy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Mięso podajemy z ulubionymi dodatkami.

8 komentarzy: