Zapiekanka z selera, szynki i sera pleśniowego
I tak można wykorzystać seler korzeniowy.
Składniki
-
mały seler
-
300 g
szynki gotowanej
-
150 g
sera z niebieską pleśnią
-
250 ml
śmietany
-
2 łyżki
masła
-
świeżo
mielony pieprz
Przygotowanie
Seler po umyciu pokroiłem na plastry (ok. 1 cm), następnie w paski.
Ugotowałem je na parze. Szynkę pokroiłem w kostkę. Rozgrzałem piekarnik do 180 stopni C.
Żaroodporne naczynie wysmarowałem masłem, włożyłem do niego seler wymieszany z kostkami szynki.
W rondelku doprowadziłem do wrzenia śmietanę, dodałem pokruszony ser.
Mieszałem, aż ser się rozpuścił. Masę wylałem na seler z szynką.
Zapiekankę oprószyłem świeżo mielonym pieprzem. Zapiekałem przez ok. 20
minut, aż się przyrumieniła.
Ciekawy pomysł, takiej zapiekanki jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuń