niedziela, 7 sierpnia 2016

Zapiekanka z selera, szynki i sera pleśniowego

I tak można wykorzystać seler korzeniowy. 








Składniki

  • mały seler
  • 300 g szynki gotowanej
  • 150 g sera z niebieską pleśnią
  • 250 ml śmietany
  • 2 łyżki masła
  • świeżo mielony pieprz

     

    Przygotowanie

      Seler po umyciu pokroiłem na plastry (ok. 1 cm), następnie w paski.
    Ugotowałem je na parze. Szynkę pokroiłem w kostkę. Rozgrzałem piekarnik do 180 stopni C.
    Żaroodporne naczynie wysmarowałem masłem, włożyłem do niego seler wymieszany z kostkami szynki.
    W rondelku doprowadziłem do wrzenia śmietanę, dodałem pokruszony ser. Mieszałem, aż ser się rozpuścił. Masę wylałem na seler z szynką. Zapiekankę oprószyłem świeżo mielonym pieprzem. Zapiekałem przez ok. 20 minut, aż się przyrumieniła.

1 komentarz: