sobota, 6 sierpnia 2016

Łemkowskie homiłki

Bardzo fajny przysmak kuchni łemkowskiej. Wbrew temu, że Łemkowie pochodzą ze wschodu Polski, to wiele z nich osiedliło się na ziemiach zachodnich. Ich zwyczaje i przepisy kulinarne są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Przepis pochodzi z książki "Wrocławska Książka Kucharska".







 

Składniki

1 kg tłustego sera białego
1 łyżka masła
3 łyżeczki suszonej mięty
1 l oliwy
3-4 ząbki czosnku
suszona bazylia
sól

 

Przygotowanie

 
Ser z masłem wyrabiamy na gładką masę, mieszamy z miętą.

Z sera formujemy małe kulki, układamy na blaszce i suszymy w 75° przez 45 min. (Drzwi od kuchenki powinny być uchylone).

Następnie wyjmujemy, odstawiamy na noc w suche, chłodne miejsce.

Kulki sera przekładamy do słoików, zalewamy olejem (olej możemy wymieszać z bazylią, solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem).

Ser w ten sposób można (w lodówce) przechowywać przez miesiąc.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz