Pierś kaczki „Saint-Tropez”
Smaczne połączenie kaczki z ulubionym śmietanowym sosem kurkowym.
Składniki
-
4 piersi
kaczki
-
300 g kurek
-
4 szalotki
-
szklanka
bulionu drobiowego
-
pół
szklanki śmietany 18%
-
1/4
kostki masła
-
2 ząbki
czosnku
-
natka
pietruszki
-
sól
-
pieprz
ziarnisty
Przygotowanie
Piersi kaczki umyłem, osuszyłem. Natarłem zmiażdżonym ze szczypta soli czosnkiem oraz świeżo zmielonym pieprzem
Oczyściłem dokładnie kurki. Obrałem szalotki, opłukałem je a potem posiekałem.
Na patelni rozgrzałem połowę masła, włożyłem mięs. Smażyłem piersi po 5
minut z każdej strony. Na drugiej patelni stopiłem pozostałe masło.
Wrzuciłem szalotkę i kurki. Oprószyłem solą i pieprzem. Smażyłem razem 4
minuty, stale mieszając, a następnie zalałem bulionem drobiowym oraz
śmietaną. Wymieszałem, na wierzchu ułożyłem podsmażone piersi kaczki.
Dusiłem , aż mięso i grzyby zrobiły się wystarczająco miękkie. Przed podanie posypałem posiekaną pietruszką.
Bardzo pyszne połączenie :-) kurki i kaczka bardzo lubię.
OdpowiedzUsuńOj tak :D
Usuń