niedziela, 28 sierpnia 2016

Pierś kaczki „Saint-Tropez”

Smaczne połączenie kaczki z ulubionym śmietanowym sosem kurkowym. 








Składniki

  • 4 piersi kaczki
  • 300 g kurek
  • 4 szalotki
  • szklanka bulionu drobiowego
  • pół szklanki śmietany 18%
  • 1/4 kostki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz ziarnisty

     

    Przygotowanie

      Piersi kaczki umyłem, osuszyłem. Natarłem zmiażdżonym ze szczypta soli czosnkiem oraz świeżo zmielonym pieprzem

    Oczyściłem dokładnie kurki. Obrałem szalotki, opłukałem je a potem posiekałem.

    Na patelni rozgrzałem połowę masła, włożyłem mięs. Smażyłem piersi po 5 minut z każdej strony. Na drugiej patelni stopiłem pozostałe masło. Wrzuciłem szalotkę i kurki. Oprószyłem solą i pieprzem. Smażyłem razem 4 minuty, stale mieszając, a następnie zalałem bulionem drobiowym oraz śmietaną. Wymieszałem, na wierzchu ułożyłem podsmażone piersi kaczki.
    Dusiłem , aż mięso i grzyby zrobiły się wystarczająco miękkie. Przed podanie posypałem posiekaną pietruszką.

2 komentarze: