Sałatka warzywna do słoików z curry
Przepis na tę sałatkę otrzymany od koleżanki z pracy.
Cukinię można zastąpić kabaczkiem.
Składniki
-
3 kg cukinii
-
3 szt
czerwonej papryki
-
3 szt
żółtej papryki
-
3 duże
cebule
-
3 ząbki
czosnku
-
pęczek
pietruszki
-
Zalewa :
- dwie i pół szklanki cukru
-
dwie i
pół szklanki octu
-
2 łyżki
gorczycy
-
4 małe
łyżeczki soli
-
1
torebka przyprawy curry
Przygotowanie
Wszystkie składniki pokroiłem : paprykę w paski, cukinię w półtalarki, cebulę w piórka
( można pokroić wg uznania ).
Pokrojone warzywa połączyłem, wymieszałem z przyprawami i zalewą oraz
czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Odstawiłem na 4 godziny, co jakiś
czas mieszałem.
Po tym czasie przygotowaną sałatkę nałożyłem do małych słoiczków, zagotowałem ( ok. 15 minut od zagotowania wody ).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz