poniedziałek, 29 sierpnia 2016

Sałatka warzywna do słoików z curry

Przepis na tę sałatkę otrzymany od koleżanki z pracy. Cukinię można zastąpić kabaczkiem. 








Składniki

  • 3 kg cukinii
  • 3 szt czerwonej papryki
  • 3 szt żółtej papryki
  • 3 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • pęczek pietruszki
  • Zalewa : 
  • dwie i pół szklanki cukru
  • dwie i pół szklanki octu
  • 2 łyżki gorczycy
  • 4 małe łyżeczki soli
  • 1 torebka przyprawy curry

     

    Przygotowanie

      Wszystkie składniki pokroiłem : paprykę w paski, cukinię w półtalarki, cebulę w piórka
    ( można pokroić wg uznania ).

    Pokrojone warzywa połączyłem, wymieszałem z przyprawami i zalewą oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Odstawiłem na 4 godziny, co jakiś czas mieszałem.

    Po tym czasie przygotowaną sałatkę nałożyłem do małych słoiczków, zagotowałem ( ok. 15 minut od zagotowania wody ).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz