poniedziałek, 29 sierpnia 2016

Soczysta pieczeń schabowa z koprem włoskim

Idealna, soczysta pieczeń o lekko anyżowym smaku.








Składniki

1 kg schabu
2 łyżki nasion kopru włoskiego
sól morska gruboziarnista- 1 łyżka
3 łyżki oleju
500 g kopru włoskiego
świeży rozmaryn
500 ml białego wytrawnego wina
Dodatkowo:
sznurek spożywczy
papier do pieczenia

 

Przygotowanie

 
Schab myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem.

W moździerzu tłuczemy nasiona kopru, świeży rozmaryn, sól. Mieszamy z olejem i nacieramy schab. Obwiązujemy sznurkiem. 


Na rozgrzanej patelni obsmażamy mięso na rumiano z każdej strony, przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy pokrojony w paski koper włoski, kilka gałązek rozmarynu, zalewamy winem. Papier do pieczenia moczymy w wodzie, Przykrywamy naczynie.

Całość zapiekamy 30-35 min w piekarniku rozgrzanym do 190°C.

2 komentarze: