czwartek, 7 lipca 2016

Bacalhau com banana

W zasadzie zrobiliśmy naszą wersję popularnej na Maderze Espada com banana. U nas ryba jest niedostępna, a warto posmakować połączenia ryby z bananem. Przy krojeniu ryby świetnie sprawdzają się nożyce od Fiskars. Lekkie, ostre, nie szarpiące mięsa. Idealne dla koneserów ryb.








Składniki

500 g filetu z dorsza
2 banany
50 ml oleju
2 ząbki czosnku
2 jajka
mąka
50-70 ml wody
suszona bazylia
olej do smażenia
sól

 

Przygotowanie

 
Dorsza płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy wzdłuż na pół.

Olej mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, do smaku doprawiamy solą. Tak przygotowaną oliwą nacieramy filety.

Jajka, mąkę i wodę mieszamy na jednolitą masę (ma być gęsta). Do smaku doprawiamy solą.

Filety zanurzamy w cieście i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Przekładamy na blaszkę do pieczenia.

Na filetach układamy obrane banany pokrojone w krążki, oprószamy suszoną bazylią.

Całość zapiekamy 20 min w temperaturze 200°C.

5 komentarzy:

  1. chętnie wykorzystam twoją propozycję w mojej kuchni, ciekawe czy przypadnie do gustu mojej rodzinie;) ja jestem już na tak;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno <3 Dla nas wspaniałe połączenie...do niedawna nie sądziliśmy, że takie połączenia mogą nam posmakować.

      Usuń
  2. A tu mnie zaskoczyłeś, super propozycja :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dorsz, banan brzmi intrygująco, muszę wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń