czwartek, 7 lipca 2016

Prosta surówka z aksamitnym sosem

Bardzo lekka, pyszna, idealna w upalne dni. Doskonale komponuje się z daniem głównym, choć można ją zjeść samą dodając do niej grzanki i prażone pestki słonecznika.







 

Składniki

1/2 małej główki sałaty lodowej
1 pomidor malinowy
1 duży ogórek gruntowy
1 szalotka
50 ml oliwy z oliwek
20 ml octu balsamicznego z figą
2 łyżki majonezu
1 mały ząbek czosnku
sól

 

Przygotowanie

 
Sałatę płuczemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze części.

Szalotkę kroimy w cienkie piórka.

Z pomidora usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w paski.

Ogórka obieramy, kroimy w półtalarki.

Warzywa mieszamy.

Oliwę, majonez, ocet, przeciśnięty przez praskę czosnek dokładnie ze sobą łączymy. Do smaku doprawiamy solą. Polewamy warzywa. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz