Składniki
4 golonki wp przednie (ok 600 g sztuka)3 l bulionu warzywnego
4 liście laurowe
5 szt ziela angielskiego
500 ml piwa jasnego
100 ml syropu klonowego
100 ml miodu płynnego
3 łyżki przyprawy do mięs
2 łyżki szałwii
Przygotowanie
Golonki myjemy, gotujemy w bulionie warzywnym (na małym
ogniu) przez 90 min z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego (długość
gotowania zależy od wielkości golonek- u nas 600 g od sztuki). Następnie
wyjmujemy z wywaru.
Syrop, miód, piwo, przyprawę i szałwię mieszamy.
Do żaroodpornego naczynia przekładamy golonki, zalewamy
piwem z przyprawami i miodem. Zapiekamy 120 min w temperaturze 190°C, co 10 min polewając
piwem z naczynia. Podajemy od razu po przygotowaniu.
czy Ty musisz kusić takimi pysznościami?:):)
OdpowiedzUsuń:D Też bardzo lubimy :D Pozdrawiamy z Funchal ;)
UsuńNie przepadam za golonką ale Twoja wygląda naprawdę zachęcająco ;)
OdpowiedzUsuńDziękujemy ;)
Usuń