wtorek, 21 czerwca 2016

Golonka pieczona w piwie

Idealne połączenie piwa, przypraw oraz syropu klonowego, wymieszanego z miodem. Przepyszny aromat uzyskany dzięki szałwii od Skworcu








Składniki

4 golonki wp przednie (ok 600 g sztuka)
3 l bulionu warzywnego
4 liście laurowe
5 szt ziela angielskiego
500 ml piwa jasnego
100 ml syropu klonowego
100 ml miodu płynnego
3 łyżki przyprawy do mięs
2 łyżki szałwii

 

Przygotowanie

 
Golonki myjemy, gotujemy w bulionie warzywnym (na małym ogniu) przez 90 min z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego (długość gotowania zależy od wielkości golonek- u nas 600 g od sztuki). Następnie wyjmujemy z wywaru.

Syrop, miód, piwo, przyprawę i szałwię mieszamy.

Do żaroodpornego naczynia przekładamy golonki, zalewamy piwem z przyprawami i miodem. Zapiekamy 120 min w temperaturze 190°C, co 10 min polewając piwem z naczynia. Podajemy od razu po przygotowaniu.


 

4 komentarze: