poniedziałek, 20 czerwca 2016

Pierogi z bobem

Pyszne, delikatne, rozpływają się w ustach <3








Składniki

Ciasto:
250 g mąki
200 ml gorącej wody
1 łyżka masła

Farsz:
2 duże ziemniaki
250 g bobu
1 duża cebula
2 łyżki oleju
kminek mielony
sól, pieprz

 

Przygotowanie

 
Bób gotujemy w osolonym wrzątku przez 30 min.

Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości.

Cebulę siekamy, smażymy na rozgrzanym tłuszczu.

Bób (obrany) i ziemniaki mielimy, dodajemy podsmażoną cebulę, mieszamy. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i mielonym kminkiem.

Mąkę wyrabiamy z masłem rozpuszczonym w gorącej wodzie. Ciasto rozwałkowujemy na ulubioną grubość, przy pomocy szklanki wycinamy kółka. Na środek każdego umieszczamy farsz, brzegi pierogów ze sobą zlepiamy i gotujemy w osolonym wrzątku, 2-3 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz