Składniki
Ciasto:250 g mąki
200 ml gorącej wody
1 łyżka masła
Farsz:
2 duże ziemniaki
250 g bobu
1 duża cebula
2 łyżki oleju
kminek mielony
sól, pieprz
Przygotowanie
Bób gotujemy w osolonym wrzątku przez 30 min.
Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości.
Cebulę siekamy, smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
Bób (obrany) i ziemniaki mielimy, dodajemy podsmażoną cebulę,
mieszamy. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i mielonym kminkiem.
Mąkę wyrabiamy z masłem rozpuszczonym w gorącej wodzie.
Ciasto rozwałkowujemy na ulubioną grubość, przy pomocy szklanki wycinamy kółka.
Na środek każdego umieszczamy farsz, brzegi pierogów ze sobą zlepiamy i
gotujemy w osolonym wrzątku, 2-3 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię
wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz